Verdienen tijdens je opleiding
Een van de grootste voordelen van een BBL-opleiding (Beroepsbegeleidende Leerweg) is dat je direct geld verdient terwijl je aan je diploma werkt. Je leert niet alleen in de praktijk, maar ontvangt ook een salaris voor het werk dat je doet. Maar hoeveel verdien je nu precies tijdens je BBL-traject en waar moet je rekening mee houden?
Een professionele opleiding
Persoonlijke en professionele begeleiding zorgt voor de juiste voortgang van het werken & leren traject.
Opleiding met baangarantie
Wij bieden je baangarantie; direct aan het werk bij toonaangevende werkgevers die we samen selecteren.
De beste en goedkoopste rijopleiding
Flexibel in de keuze van de verkeersschool; samen bepalen we wat het beste bij je past.
Hoe werkt het salaris in een BBL-traject?
Als BBL-leerling ben je in dienst van een erkend leerbedrijf, wat betekent dat je een arbeidscontract krijgt en volgens de cao van de sector waarin je werkt, wordt betaald. Je salaris is afhankelijk van je leeftijd, het leerjaar waarin je zit en de cao van het bedrijf waar je werkt. Hoe verder je in je opleiding bent, hoe meer je vaak verdient. Daarnaast kan je salaris per sector verschillen.
De verschillende salarisschalen
De meeste BBL-leerlingen verdienen een salaris dat gebaseerd is op het minimumjeugdloon, wat betekent dat je als jongere een lager loon krijgt dan iemand die ouder is. Sommige bedrijven betalen echter meer dan het minimumloon, vooral in sectoren met schaarste aan vakmensen. In sommige gevallen is het ook mogelijk dat je naast je salaris nog extra vergoedingen ontvangt voor specifieke taken of verantwoordelijkheden.
Schooldagvergoeding
Veel leerbedrijven bieden een schooldagvergoeding aan, waarbij je een extra vergoeding krijgt voor de dag dat je naar school gaat. Dit bedrag kan variëren, maar bij sommige bedrijven kan het oplopen tot €20 per schooldag. Dit betekent dat je op jaarbasis tot wel €800 extra kunt verdienen, bovenop je salaris. Deze vergoeding helpt om het financieel aantrekkelijk te maken, zelfs op dagen dat je niet aan het werk bent.
Sparen voor rijbewijzen
Sommige leerbedrijven bieden de mogelijkheid om te sparen voor extra kosten, zoals het behalen van rijbewijzen of certificaten die je tijdens je BBL-traject nodig hebt. Vaak kun je deze kosten verrekenen met je salaris, zodat je niet alles in één keer hoeft te betalen. Ook kunnen bedrijven helpen met het financieren van deze certificaten, zodat je je volledig kunt concentreren op je opleiding.
Ja, je krijgt een salaris voor de dagen dat je werkt, en dit is vaak gebaseerd op het minimum(jeugd)loon of de cao van de sector waarin je werkt.
Ja, veel bedrijven bieden extra vergoedingen zoals een schooldagvergoeding of bonussen voor het behalen van certificaten en diploma's.
Sommige bedrijven bieden financiële steun voor het behalen van rijbewijzen of vakgerelateerde certificaten. Dit kan soms verrekend worden met je salaris.
Wat gebeurt er na je opleiding?
Na het succesvol afronden van je BBL-opleiding heb je vaak al een voet tussen de deur bij het leerbedrijf waar je hebt gewerkt. Dit betekent dat je een goede kans hebt op een vaste baan met een volwaardig salaris. Je bent dan niet langer een leerling, maar een volwaardig werknemer met doorgroeimogelijkheden, afhankelijk van de sector waarin je werkt.