Afkortingen in de Logistiek

Of je nu een nieuwkomer bent in de logistieke sector of een doorgewinterde professional, het begrijpen van termen zoals LTL en FTL is essentieel. Deze afkortingen en begrippen zijn de bouwstenen van logistieke operaties, waardoor bedrijven efficiënter kunnen werken en beter kunnen inspelen op de eisen van de markt. In deze blog duiken we dieper in op deze belangrijke termen, waarbij we de betekenis uit zullen leggen.

LTL – Less than Truck Load

Als één zending of één vracht niet voldoende is om een vrachtwagen volledig mee te vullen, heet dit “Less than Truck Load”. Over het algemeen worden de meeste LTL zendingen op pallets verzonden en hebben ze slechts een deel van de trailer nodig.

FTL – Full Truck Load

Dit is natuurlijk redelijk vanzelfsprekend, in tegenstelling tot LTL is een FTL wel volledig gevuld. Een “complete lading” of “volledige lading” genoemd. Hierbij is een vrachtwagen volledig gevuld met een lading die één onvanger heeft. Dit betekent dat de vrachtwagen maar 1 laad- en 1 loslocatie heeft. Onderweg hoeven er namelijk geen pallets geplaatst of gelost te worden.

FCL – Full Container Load

Net zoals een Full Truck Load geeft dit aan dat de container vol zit. Als één partij genoeg goederen aanbiedt om een complete container te vullen, wordt er gesproken van een “Full Container Load”, oftewel een volle container. Dit betekent dat er geen goederen van andere bedrijven in deze container worden geplaatst en er dus een optimale verzending plaatsvindt met minimale tussenstops.

IBC – Intermediate Bulk Container

Iedereen kent ze wel, maar de naam zal je misschie niet herkennen. Vierkanten metalen containers die gebruikt worden als vaten en bulktransport (vrachtwagens, zeecontainers of boottransport). De IBC’s zijn te verplaatsen met vorkheftrucks of pompwagentjes maar niet zomaar met de hand.

1PL – First Party Logistics

De partij dat zelf de goederen produceert regelt ook de logistieke afhandeling van de producten.

2PL – Second Party Logistics

Dienstverleners in de logistiek nemen klassieke logistieke taken over van de bedrijven die de producten produceren. Zij zijn vooral gericht op taken zoals transport en goederenopslag.

Meer weten?

Lees meer artikelen van Aldivèr of kom te weten wat wij kunnen betekenen voor jou!

Blogs   Meer over Aldivèr