Elektrische Oxygen-truck voor stadslogistiek

Waarom testen ze de Oxygen-truck?

Renault Trucks is volop bezig met de ontwikkeling van het prototype Oxygen. In oktober 2024 zal een nieuwe versie van deze elektrische stadslogistieke truck in Amsterdam worden getest. Deze variant, uitgerust met een koelunit, is ontwikkeld met de steun van Renault Trucks Nederland en in samenwerking met supermarktketen Jumbo en SVZ.

"Door deze proef met de Renault Trucks Oxygen truck kunnen we veel ervaring opdoen om de winkeldistributie zo schoon én veilig mogelijk te kunnen verzorgen.”

Het Renault Oxygen prototype vertegenwoordigt een nieuwe stap in de evolutie van duurzame mobiliteit. Dit voertuig is ontworpen om de milieu-impact van het autorijden te verminderen door volledig gebruik te maken van een elektrische motor. Met de stijgende zorgen over klimaatverandering en de noodzaak om onze uitstoot te verminderen, komt Renault met een innovatieve oplossing die niet alleen voldoet aan de huidige normen, maar deze zelfs overtreft.

Waarom het zo innovatief is

Om hun ecologische voetafdruk te minimaliseren, hebben de truckfabrikant en zijn partners de handen ineengeslagen om een efficiënte stadslogistiek te realiseren met een nieuwe 26-tons experimentele elektrische stadstruck. Deze truck mag in de Nederlandse zero-emissiezones rijden. Dit is van groot belang, omdat vanaf 1 januari 2025 Nederlandse gemeenten zones kunnen aanwijzen waar alleen zero-emissievoertuigen zijn toegestaan om de CO2-uitstoot in stedelijke gebieden te verminderen.

Het Renault Oxygen prototype onderscheidt zich door zijn technologieën en innovatieve benadering van elektrisch rijden. Een van de meest opvallende innovaties is de batterijtechnologie die niet alleen een langere actieradius biedt, maar ook sneller opgeladen kan worden dan traditionele elektrische voertuigen.

Details van het prototype

De Oxygen is ontwikkeld door Renault Trucks in samenwerking met 17 partners en is speciaal ontworpen voor stedelijke gebieden. Dit moderne voertuig biedt optimale veiligheid met een cabine die een lage instap heeft en een grote voorruit. De traditionele spiegels zijn vervangen door meerdere camera’s, wat een 360° zicht biedt. Voor extra comfort is de passagierszijde uitgerust met een schuifdeur, en dankzij de lage instaphoogte kan de bestuurder zowel aan de rechter- als linkerkant in- en uitstappen. De laadruimte van de Oxygen is geschikt voor het vervoer van 25 rolcontainers. Met een actieradius van 150 km is deze truck ideaal voor de dagelijkse leveringen door SVZ aan Jumbo in Amsterdam.

Het Renault Oxygen prototype is voorzien van een strak en futuristisch design dat zowel esthetisch aantrekkelijk als functioneel is. Binnenin biedt het voertuig een ruime en comfortabele cabine, uitgerust met de nieuwste technologieën. Het dashboard is volledig digitaal en kan worden aangepast aan de voorkeuren van de bestuurder.

Toekomstplannen

Renault heeft ambitieuze plannen voor de toekomst van het Oxygen prototype. Het merk streeft ernaar om dit voertuig niet alleen als concept, maar ook als commercieel product op de markt te brengen. In de komende jaren zal Renault zich richten op het verder ontwikkelen en testen van het prototype, met als doel de productie te starten tegen het einde van dit decennium.

Daarnaast wil Renault blijven innoveren en nieuwe technologieën integreren om de prestaties, veiligheid en duurzaamheid van het voertuig te verbeteren. Het uiteindelijke doel is om een breed scala aan elektrische voertuigen aan te bieden die bijdragen aan een koolstofvrije toekomst en de transitie naar duurzame mobiliteit versnellen.

Meer weten?

Lees meer artikelen van Aldivèr of kom te weten wat wij kunnen betekenen voor jou!

Blogs  Meer over Aldivèr