Nieuwe grenscontroles in Duitsland, wat is de impact?

Invoering van nieuwe grenscontroles

Vanaf 16 september 2024 voert Duitsland nieuwe grenscontroles in voor een periode van ten minste zes maanden. Deze maatregel wordt genomen om de instroom van mensen zonder geldig visum te beperken en veiligheid te verhogen, vooral door zorgen over terreur en criminaliteit. Dit betekent dat iedereen die de Duitse grens passeert, gecontroleerd kan worden op identiteitsdocumenten zoals paspoorten of ID-kaarten. De controles gelden voor alle landsgrenzen, waaronder dus de grens met Nederland​.

Wat zijn de nieuwe regels?

De nieuwe regels houden in dat reizigers bij binnenkomst in Duitsland gecontroleerd kunnen worden op hun documenten. Duitsland maakt deel uit van de Schengenzone, waar normaal gesproken vrij verkeer van personen mogelijk is. Door de toename van asielzoekers en veiligheidsrisico's, heeft de Duitse overheid gekozen om tijdelijk controles in te voeren. Vooral mensen zonder papieren of met valse documenten zullen worden tegengehouden. Ook asielzoekers die al in een ander EU-land geregistreerd zijn, kunnen worden teruggestuurd​.

Hoeveel vertraging kun je verwachten?

De grenscontroles kunnen leiden tot vertragingen, vooral bij drukke grensovergangen. Files en langere wachttijden zullen waarschijnlijk ontstaan, vooral bij de grensovergangen met Polen, Tsjechië, Oostenrijk en Nederland. De Duitse politie voert steekproefsgewijze controles uit, maar dit kan dus zeker zorgen voor opstoppingen, wat vooral de transportsector kan raken​.

Veiligheid en documenten

Het is essentieel om altijd geldige reisdocumenten bij je te hebben, zoals een paspoort of identiteitskaart, wanneer je Duitsland binnenkomt. De nieuwe maatregelen zijn niet alleen gericht op immigratie, maar ook op het aanpakken van andere vormen van grensoverschrijdende criminaliteit. Bedrijven die betrokken zijn bij transport naar Duitsland moeten zorgen dat hun chauffeurs alle papieren volledig in orde hebben om vertragingen of boetes te voorkomen​.

Tips voor bedrijven

Bedrijven die actief zijn in de transportsector kunnen zich het beste voorbereiden door extra tijd in te plannen voor grensovergangen en hun chauffeurs te instrueren over de nieuwe regels. Het is ook slim om alternatieve routes te onderzoeken en transportopdrachten goed te coördineren, zodat de impact van de controles kleiner kan worden. Daarnaast is het belangrijk om altijd up-to-date te blijven met de laatste ontwikkelingen, aangezien de regels mogelijk veranderd worden door de Duitse overheid​.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Hoewel de grenscontroles voorlopig voor zes maanden zijn ingevoerd, bestaat de kans dat ze langer worden aangehouden, afhankelijk van de effectiviteit van de maatregelen en de politieke situatie in Duitsland. Voor de transportsector kunnen deze maatregelen zorgen voor een blijvende verandering in de manier waarop verkeer wordt geregeld. Er is nog veel discussie in Duitsland over hoe lang de maatregelen precies nodig zullen zijn en welke invloed ze zullen hebben op de Schengenverdragen en het Europese beleid​.

Deze ontwikkelingen zullen waarschijnlijk ook invloed hebben op andere Europese landen, aangezien grenscontroles binnen de Schengenzone een uitzondering zijn. Transportbedrijven zullen hun strategie moeten aanpassen om efficiënt om te gaan met de veranderingen.

Meer weten?

Lees meer artikelen van Aldivèr of kom te weten wat wij kunnen betekenen voor jou!

Blogs  Meer over Aldivèr