Tips om een goed cv op te stellen

Hoe maak je een goed cv? Een cv, ofwel een curriculum vitae laat al jouw ervaringen zien die je hebt opgebouwd in je professionele carriere. Het opstellen van een goed cv is een cruciale stap bij jouw zoektocht naar een baan. Je cv is vaak de eerste indruk die een werkgever van je krijgt, en het kan het verschil maken tussen een uitnodiging voor een gesprek of het verdwijnen in de stapel van afwijzingen. Daarom is het belangrijk om tijd en aandacht te besteden aan het maken van een overzichtelijk, professioneel en overtuigend cv dat jouw kwalificaties en ervaring helder overbrengt.

Waarom een goed CV belangrijk is

Een goed cv is essentieel omdat het jouw persoonlijke marketingtool is. Het moet direct laten zien wie je bent, wat je kunt, en wat je hebt bereikt. Werkgevers nemen vaak maar een paar seconden om een cv te scannen, dus je moet ervoor zorgen dat jouw cv meteen opvalt en aansluit op de functie waarop je solliciteert. Een goed geschreven en gestructureerd cv vergroot je kansen op een sollicitatiegesprek.

Structuur en opmaak

De structuur en opmaak van je cv zijn van groot belang, omdat een werkgever snel moet kunnen zien wat jij te bieden hebt. Zorg ervoor dat je cv overzichtelijk is, met duidelijke kopjes en genoeg witruimte. Een scanbaar cv is gemakkelijk te lezen en belangrijke informatie valt direct op. Vermijd lange paragrafen en kies voor korte zinnen of opsommingstekens om je werkervaring en vaardigheden te laten zien.

Wat hoort er op een CV?

Een goed cv bevat alle essentiële informatie die een werkgever nodig heeft om een goed beeld van jou te krijgen.

  • Je persoonlijke gegevens;
  • een foto;
  • een korte tekst over jou als persoon;
  • je werkervaring;
  • je opleidingen en stages;
  • je vaardigheden;
  • de talen die je beheerst;
  • rijbewijzen;
  • en eventuele andere relevante informatie zoals vrijwilligerswerk of certificaten.

Zorg ervoor dat je de meest recente en relevante ervaring bovenaan plaatst.

Taalgebruik

Het taalgebruik in je cv moet professioneel, duidelijk en to the point zijn. Vermijd jargon dat niet voor iedereen begrijpelijk is en zorg ervoor dat je cv beknopt blijft. Idealiter past je cv op één à twee pagina’s, afhankelijk van je ervaring. Gebruik actieve taal en vermijd overbodige details. Elke zin op je cv moet bijdragen aan het beeld dat je wilt schetsen en moet relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert.

Laat het reviewen

Voordat je je cv indient, is het belangrijk om het door iemand anders te laten reviewen. Een frisse blik kan helpen om eventuele fouten of onduidelijkheden te verbeteren. Dit kan variëren van kleine typefouten tot grotere issues zoals onduidelijkheden in je werkervaring. Vraag een vriend, familielid of een expert om je cv door te lezen en feedback te geven. Dit kan het verschil maken tussen een goed en een uitstekend cv.

Meer weten?

Lees meer artikelen van Aldivèr of kom te weten wat wij kunnen betekenen voor jou!

Blogs  Meer over Aldivèr