Waar moet je op letten tijdens het solliciteren?

Via Aldivèr krijg je de kans om op gesprek te gaan bij een erkend leerbedrijf dat past bij jouw opleiding. Dit is een goede kans om jezelf te presenteren en jouw motivatie te laten zien. Maar hoe zorg je ervoor dat je opvalt tussen andere kandidaten en wordt geselecteerd?

In deze blog delen we praktische tips en waardevolle inzichten om je voor te bereiden op jouw sollicitatiegesprek. Van het schrijven van een motivatiebrief tot het maken van een goede indruk tijdens het gesprek: wij helpen je stap voor stap op weg om je kansen te vergroten en jouw leerwerkplek te bemachtigen.

1. Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat je weet bij welk bedrijf je solliciteert en wat ze doen. Lees de vacaturetekst goed door en maak aantekeningen over wat zij zoeken in een kandidaat. Heb je vragen over de functie of het bedrijf? Schrijf deze op, zodat je ze tijdens het gesprek kunt stellen.

Oefen je antwoorden
Het is slim om na te denken over veelgestelde vragen in sollicitatiegesprekken, zoals:

  • "Kun je iets over jezelf vertellen?"
  • "Waarom wil je bij ons werken?"
  • "Wat zijn je sterke en zwakke punten?"

Oefen je antwoorden, maar kijk wel uit dat het niet ingestudeerd klinkt.

Wees op tijd
Plan je reis naar de locatie ruim van tevoren en zorg dat je minimaal 10 minuten eerder aanwezig bent. Dit laat zien dat je betrouwbaar bent en het gesprek serieus neemt. Kun je door omstandigheden niet op tijd komen? Neem direct contact op met het bedrijf en leg de situatie uit.

2. Het gesprek zelf

Zorg voor een goede uitstraling
Je hoeft natuurlijk geen driedelig pak te dragen, maar een nette, verzorgde uitstraling maakt een goede eerste indruk. Pas je kleding aan op het bedrijf en de functie waar je voor solliciteert. Twijfel je? Het is beter om iets netter te verschijnen dan te casual.

Naast hoe je eruit ziet, is hoe je overkomt minstens zo belangrijk. Maak oogcontact, en zit rechtop. Het is hier vooral belangrijk om te laten zien dat je goed luistert.

Veelgemaakte fouten bij het solliciteren en hoe je ze vermijdt
Veel leerlingen maken fouten bij het solliciteren, zoals onvoldoende voorbereiding of geen interesse tonen tijdens het gesprek. Het is ook belangrijk om jezelf niet te onderschatten of te overschatten. Blijf eerlijk en realistisch over wat je kunt en wil leren.

Vermijd ook slordigheden in je cv of motivatiebrief en zorg dat je bij elke sollicitatie je motivatiebrief aanpast op het bedrijf en de functie.

Toon interesse
Een sollicitatiegesprek is niet alleen voor het bedrijf om jou te leren kennen, maar ook voor jou om te ontdekken of dit de juiste plek voor je is. Stel vragen, zoals:

  • "Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?"
  • "Met wie werk ik samen?"
  • "Welke begeleiding kan ik verwachten?"

Dit laat zien dat je betrokken bent en goed nadenkt over je keuze.

3. Na het gesprek

Stuur een berichtje
Vond je het een leuk gesprek? Stuur dan even een kort berichtje via de mail of WhatsApp om te laten weten dat je enthousiast bent en graag van ze hoort.

Leer van de ervaring
Ook als je niet wordt aangenomen, kun je veel leren van een sollicitatie. Vraag om feedback en gebruik deze inzichten om je voor te bereiden op een volgende kans.

Met deze tips ga je goed voorbereid je eerste sollicitatiegesprek tegemoet. Heb je nog meer hulp nodig? Neem contact op met Aldivèr en ontdek hoe we je kunnen ondersteunen bij het vinden van jouw ideale leerbedrijf.

Meer weten?

Lees meer artikelen van Aldivèr of kom te weten wat wij kunnen betekenen voor jou!

Blogs  Meer over Aldivèr