Het aantal verkeersongevallen in Nederland is aanzienlijk gestegen en bereikte in 2023 meer dan 134.000 incidenten. Dit is een toename van 9,8% vergeleken met het voorgaande jaar.
Toename van verkeersongevallen in 2023:
In 2023 ging het z’n 370 keer per dag mis in het verkeer, van eenzijdige ongevallen tot kop-staartbotsingen. Verzekeraars publiceren de definitieve cijfers vaak pas later in het jaar, omdat ze eerst eventuele bezwaren willen afwachten. Pas eind 2024 kan Rijkswaterstaat de volledige cijfers over 2023 bekendmaken. Het aantal verkeersongevallen is in geen enkele provincie zo sterk gestegen als in Flevoland, waar het aantal incidenten ten opzichte van het voorgaande jaar met 19,3% toenam
De impact op je autopremie?
In elke provincie zijn het aantal verkeersongevallen toegenomen. Ook al heb je zelf geen ongeluk veroorzaakt kan dit alsnog invloed hebben op jouw autopremie. Hoe meer ongevallen, hoe meer schadeclaims bij verzekeraars, waardoor verzekeraars de premies uiteindelijk moeten verhogen om de kosten te dekken. De stijging hangt natuurlijk wel af van de ernst van de schades en de hoogte van de kosten. Je persoonlijke premie is ook afhankelijk van je postcode en de kans op ongelukken in dat gebied.
Meest onveilige gemeente per provincie
Het meest verkeersonveilige provincie is Zuid-Holland, hier gebeuren jaarlijks 8,8 ongevallen. Het aantal incidenten ligt hiermee aanzienlijk hoger dan het landelijke gemiddelde van 75,2 ongevallen. Ook Noord-Brabant scoort boven het landelijke gemiddelde met 77,7 ongevallen. In Friesland werden relatief de minste ongevallen geregistreerd, met 57,3.
Wegsituatie en verkeersongevallen
Bij veel van de verkeersongevallen is ook de wegsituatie vastgesteld. Dit betekent dat 34.1% van de ongevallen zich voordoen op een rechte wegen. Op kruispunten gaat het ook vaak mis, namelijk 12,4% van alle indicenten. De daadwerkelijke cijfers kunnen hoger zijn, aangezien de wegsituatie bij 35,7% van de ongevallen niet is vastgelegd.
Het aantal verkeersongevallen in Nederland is in 2023 met bijna 10% gestegen, wat invloed heeft op zowel de verkeersveiligheid als de kosten van autoverzekeringen. Provincies zoals Flevoland, Friesland en Drenthe zagen de grootste stijgingen. Hoewel Zuid-Holland de onveiligste provincie is.
Deze cijfers benadrukken het belang van verbeterde infrastructuur en verkeersveiligheidsmaatregelen. Door samen te werken aan veiliger verkeer kunnen we het aantal ongevallen verminderen, wat zowel de veiligheid als de kosten voor autobezitters ten goede komt.
Meer weten?
Lees meer artikelen van Aldivèr of kom te weten wat wij kunnen betekenen voor jou!